Stell


Pomeranian har en stor pels med dobbelt hårlag. Underulla er myk og tett. Dekkhårene lange og rette med en grov tekstur.

Man må regne med en god del pelsstell når du har en pomeranian. De må børstes regelmessig og hyppig. Pommer røyter moderat, men hvis du børster hunden din flere ganger i uken, bør ikke røyting være noe stort problem. Husk at de fleste pommer går gjennom en puppy uglies fase. Da skifter de pels fra valpepels til voksenpels. De ser som regel rimelig rare og pjuskete ut når dette skjer. Det er ekstra viktig å børste i denne tiden, da hjelper du det naturlige pelsskifte med å fjerne pels som skal felles. 

Andre ting som er viktig å huske er tannpuss og ørerens ved behov. 


Bading bør kun gjøres når det er nødvendig, da overdreven bading kan fjerne de naturlige oljene fra pelsen noe som fører til tørrhet og irritasjon. Ofte holder det med et bad hver 2 måned. Bruk en sjampo og balsam som er spesielt laget for hunder, for å unngå hudirritasjon og sikre at pelsen forblir sunn og frisk. Mange av disse skal blandes ut i vann, les bakpå flasken for å se hvordan blandingsforhold akkurat den du har trenger. Sjampo blandingen skal påføres i tørr pels, da vil blandingen bli tatt bedre opp av pelsen og hjelpe med å holde hunden ren lenger. Vask godt under øynene, men vær varsom så hunden ikke får såpe i øynene. Pass på å skylle ut grundig for å unngå rester av sjampo eller balsam. Tørk først med et håndkle og deretter med en hårføner slik at hunden blir helt tørr. Vær obs på varmen når du bruker føner.

Når du børster er det viktig at du børster lagvis. Begynn bakerst og jobb deg mot hodet. En karde brukes for å få ut floker og tugger mens en pin børste gjør mye av samme jobben, men sliter mindre på pelsen. Gå først gjennom hele hunden grundig med karde eller pin børste. Du skal alltid børste fra rot til tupp, da er du også sikker på at du får med deg alle små knuter. 

Karde

Pin børste

Ugredd pels 

Børst lagvis 

Når du har gått gjennom hele hunden er det på tide med kam. Det forsikrer at det ikke er noen tugger eller floker som har gått under radaren. Du skal kunne kamme mellom pelsen uten at det kommer en pling lyd. Det kan være litt motstand i pelsen og det er helt normalt, men det skal ikke være plasser kammen henger hardt igjen. Ta kammen sakte gjennom, tilfelle du finner en floke og får dratt hardt til. Da vil det gjøre vondt for hunden og huden kan bli skadet. Kammen må ha litt mellomrom mellom tennene slik at den ikke henger igjen bare fordi hunden din har fyldig pels. 

Kammen må ha litt mellomrom og ha lange tenner

Den skal g¨å gjennom hvert lag

Nå er hunden din ren, tørr og flokefri. Da er det tid for klipping av klør. Mange er usikker på hvor mye man skal klippe. Det er bedre å klippe litt og litt , da er det mindre sjanse for at man klipper feil. Jeg bruker en millers klosaks og synes den fungerer veldig bra. Det kan være lurt å kjøpe blodstop pulver eller ha potetmel tilgjengelig hvis man klipper feil. Utsagnet hvis du klipper til det blør hver gang vil nerven flytte seg innover er en myte. Klipper du til blod øker sjansen for infeksjon og det kan være ubehagelig for hunden din. Anbefaler å heller klippe oftere. Når du skal klippe gjør det i godt lys og klipp skrått. Når det dukker opp en liten hvit prikk i midten av neglen stopper du. Gjerne rund neglen av til slutt. Hvor fort klør vokser er ulikt så hvor ofte som fungerer best for din hund finner man ut av. Noen klipper hver uke , de klipper da en veldig liten bit mens andre klipper 1 gang i måneden. Husk også å klippe pelsen under poten , blir det mye pels der er det lettere for hunden å skli.

Er du usikker på kloklipp fortsatt ? Musti er en dyrebutikk som klipper klør rimelig og gjerne viser sine kunder hvordan de kan gjøre det, så reis en tur innom en av dem. Husk det er ingen skam å ikke klippe klør selv men få andre til å gjøre det, det viktigste er at det blir gjort.  

Neste steg er klipp av labber, ører og sanitær område. Labbene klippes runde og små, det gjør du ved å børste opp pelsen på poten,  ta en effileringssaks og klippe skrått oppå poten, deretter klipper du det som stikker ut når du ser poten ovenfra. Effileringen  gir en fin gjevn overgang. Det er mange fine videoer om dette på nett. 


Hvis du liker de spisse fluffy ørene trenger du ikke å klippe de ,men ønsker du rundere ører kan du klippe. Da følger du øret med fingrene opp til tuppen. Så holder du der slik at du ikke får klippet feil. Ikke klipp skrått på sidene, men mer rett over og rund ut kantene etterpå. For å få det til å ikke se så klippet ut anbefales en effileringssaks.  

Ikke klipp rett opp her, da får hunden trekant ører

Begynn langt ute og klipp slik mens du holder på øret sin kant (tupp)  for å være sikker på at du ikke klipper feil. Rund av med å klippe litt og litt mer på sidene av den rette linjen.

Resultat gjort med effileringssaks, husk å bare ta litt og litt. PS: Øvelse gjør mester.


Sanitær klipp betyr rundt analåpningen og ved tissen. Ved tissen klipper du hvis det har blitt langt hår, ikke barber helt ned til huden da det kan gjøre at hunden klør. I rumpen kan du klippe kort rett ved analåpningen og stusse litt nedover for å unngå mye avføring i pelsen hvis det er et problem for hunden. Bruk effileringssaksen for å få en myk overgang. Det kan også være behov for å stusse litt på undersiden av halen. 


Hvis du ønsker å lære full klipp av din pomeranian anbefaler jeg å sjekke ut klipperkurs i ditt område. Aina Endresen har meget god peiling på stell av pomeranian og holder stadig kurs. Link til hennes facebook profil: https://www.facebook.com/aina.heian.94