Helse 

Pomeranian er generellt en frisk rase, men de har som alle andre noen utfordringer. De mest vanlige sykdommene / plagene for pomeranian er: Patellaluksasjon, Tannhelse, BSD (Alopecia X), Hjertefeil og Luftrørkollaps. Hvis man er usikker eller bekymret for sin egen hund er det alltid lurt å snakke med en veterinær.

Patellaluksasjon betyr at kneskålen går ut av ledd, det kan være mange årsaker for dette. Det er en arvelig komponent forbundet med PL og man mistenker at det er polygen arv. Polygen arv betyr at flere sett med arveanlegg bestemmer utformingen. Det betyr at slikt kan dukke opp her og der i slekten selv med helt friske foreldre. PL kan også ofte påvirkes av miljø. Studier gjort i Uppsala 2014 viser til at 8-12 % av PL er arv, det gjør at hele 88-92 % kommer av andre faktorer. Det ventes fortsatt på flere studier. Derfor er det viktig og ikke bare se på enkelt individet men se på tidligere PL statuser, resultater fra mor / far, resultater fra søsken osv. Det finnes ikke en PL index i dogweb enda. NKK sin PL skala går fra 0 - 3, men noen veterinærer opererer fortsatt med 0-4 skalaen. Derfor kan resultater variere, vi benytter NKK sin skala.

Grad 0: Normal (fri for patellaluksasjon).

Grad 1: Patella ligger på plass, men lar seg luksere. Deretter glipper den tilbake på plass. Mange av disse hundene forblir symptomfrie, mens andre utvikler en såkalt habituell luksasjon. Det vil si at patella lukserer av og til, forårsaker halthet, men glipper tilbake i normal posisjon av seg selv, og hunden blir haltefri. Det er små avvik fra normal utvikling av bakbeinet.

Grad 2: Patella ligger som regel på plass ved undersøkelsen, lukseres lett og slipper ikke tilbake på plass uten hjelp. Den kan også luksere spontant ved bøy og strekk av beinet. Legges patella tilbake på plass, blir den liggende. Her vil det foreligge moderat krumming av leggbeinet og lårbeinet.

Grad 3: Patella er permanent luksert, og lar seg ikke legge på plass. Utpreget krumming av lårbeinet og leggbeinet. Det er gjerne manglende patellafure. Det er som regel ikke mulig å strekke ut kneleddet på grunn av feilplassering.

Normalt Kne                         Ulike former for PL

Røntgen av en valp på dag 42 og 55. Dette viser hvorfor man skal være varsom når hunden vokser. 

Siden PL kan påvirkes i stor grad av miljø er det endel ting man kan gjøre. Unngå overvekt, ofte turer på asfalt, hopping, gåing i trapper, unngå støt mot knærne, at barn løfter hunden, lek med store / voldsomme hunder osv. Aktiviteter som Agility burde tilrettelegges slik at hunden ikke skader seg eksempel unngå hinder i ung alder.

Bygge muskler i knærne er svært viktig. Svømming, turer i ulent og mykt terreng som skog, gi kosttilskudd, ha et godt og variert kosthold, trening på balanse pute er noen av tingene man kan gjøre.

Vi anbefaler glukosamin fra norsk dyrehelse som kosttilskudd og balansepute fra fitpaws. Lakseolje er en fin ting å gi, det hjelper på ledd, pels mm. Dette er ikke noe man først bør begynne med når hunden har fått diagnosen, men gjøre fra tidlig alder for å forhindre utvikling av PL. Det er flere hunder som har brukt trening og unngått operasjon selv med høye grader. En hannhund vi kjenner gikk fra PL 3 - 2 til 1 - 1 på 6 måneder med rett trening og kosthold. 

Tannhelse er svært viktig på Pomeranian. Akkurat som med andre kroppsdeler påvirkes munn og tenner av alder og allmenn slitasje. Men også anatomi, immunforsvar, feil mat, manglende tannpuss, rase, arvelighet og ulykker, er alle faktorer som påvirker munn og tannhelse. Hunder har 28 melketenner og 42 voksentenner. Hos pomeranian er saksebitt foretrukket men tang tillates også.

Pomeranian er en liten rase og har større tenner ift kjeve enn større hunder. Dette fører til mindre plass mellom tennene, mindre plass til røtter og et kjeveben som brytes ned fortere. Den naturlige rensingen blir derfor mer utfordrende når mellomrommet mellom tennene er lite. Med mindre kjeveben som brytes ned fortere, blir hvor lenge tennene holder påvirket.

Ofte må man også trekke melketenner på pomeranian, det er da viktig å trekke melketennene før de påvirker de blivende tennene. Melketenner er hule og skjøre, men de kan sitte godt. Venter man for lenge kan bittet bli feil og sjansen for periodontitt (tannløsning) øker.

Vi anbefaler å begynne med tannpuss fra første dag valpen kommer hjem. Det er slik at valpen blir vandt til tannstell og gir hunden en bedre sjanse for god tannhelse.

Tannsjekk burde gjøres 2 ganger i året hos voksne hunder for å sjekke behovet for tannrens, da dette kan variere på individbasis. Venter man for lenge med tannrens kan det skape infeksjon, betennelse, periodontitt, skade mm. Tannrens og tanntrekk er veldig vanlige prosedyrer som må gjøres hyppig hos rasen.

Valper burde sjekke tennene ofte, mange veterinærer har gratis tannsjekk som man kan benytte seg av. Da får man fulgt godt med samtidig som man gir valpen en sjanse til å felle tennene selv.

Tannpuss, naturlige tyggesaker, tann gel eller lignende kan brukes for å gi hunden de beste mulighetene for en sunn og frisk munn.

Dobbelt tannsett som må trekkes umiddlebart! Skade / endring på blivende bitt forventes. 

Eksempler på tillatt bitt. 

BSD / Alopecia X blir ofte nevnt når hunden har mistet pels, mens man ennå ikke har stilt en diagnose. Altså ukjent årsak til hårtap. For å finne ut av dette må man til veterinær og ta prøver for å utelukke de ulike tingene. Til slutt sitter man forhåpentligvis igjen med et svar. BSD er i utgangspunktet en kosmetisk sykdom. Det er per 2023 ikke funnet noen måte å finne grunnlaget for BSD på gen tester. Det finnes midler, sprayer, shampoo typer og mer som kan ha en positiv effekt på visse typer BSD, men dette er ofte individuelt så man må prøve seg frem.

Det finnes fire forskjellige kjente hormonrelaterte diagnoser som gir hårtap og blå –blå/sort hud

Thyroksinmangel/Hypothyreoisme: Mangel på et hormon som produseres i skjoldbruskkjertelen (T4). Vanlige symptomer kan være tretthet, at den lett fryser (oppsøker varme plasser) og vektøkning. Som oftest er det et symmetrisk pels tap på begge sider av kroppen. Symptomene kan være lett å forveksle med Cushing Syndrome.

Veksthormonmangel/somatotropinmangel: Hormon som produseres i hypofysen, og som er helt nødvendig for en god pelsvekst, samt nødvendig for å gi huden elastisitet. Symptomer er hårtap i stor eller liten grad, samt sort/blåsort hud. Denne lidelsen gir ingen andre sykdomstegn.

Mangel/liten produksjon av binyreprodusert kjønnshormon/Dermatose: Symptomene kan være de samme som ved somatotropinmangel. Årsaken er som oftest svulster i hypofysen eller binyrene, med sekundæreffekt på somatotropinproduksjonen.

Cushing Syndrome: Er en overproduksjon av kortisoner/Hyperadrenocortisme. Forekommer oftest på eldre hunder (85-90%).

Kilde: Rase spesifikk avlsstrategi NPK 2021

Pomeranian med BSD. 

Alvorlighets graden kan variere. 

Hjertefeil hos hund er et vidt begrep som omfatter en rekke ulike sykdomstilstander av varierende alvorlighetsgrad. Mange kan ha milde hjertefeil som ikke medfører noe besvær av betydning og som ofte ikke trenger medisinering. Det mest vanlige hos pomeranian er Mitral Endokardiose. Det betyr fortykkede og lekkende klaffer mellom forkammer og hjertekammer, det er da mitralisklaffen som sitter på venstre side som lekker.

Medisinering og behandling av dette diskuteres mellom eier og veterinær da det varierer hva beste løsning er fra tilfelle til tilfelle. 

Luftrørkollaps / tracheal kollaps, er en sykdom hos hund hvor luftrøret «klapper sammen» pga myke bruskringer og forårsaker problemer med pusten fordi mindre luft kan passere.

Hunden kan få voldsomme hosteanfall, gjerne med en kvekkende lyd, og ha problemer med å puste. I alvorlige tilfeller kan hunden til og med få blåaktige slimhinner og svime av på grunn av oksygenmangel.

For å unngå/ unngå forverring av¨ luftrørkollaps er det viktig at hunden ikke er overvektig, unngå skade og trykk mot hals / luftrør og unngå irritasjoner for slimhinnene som røyk eller mye parfyme. Mange hunder fungerer godt på hostedempende medisiner. Kontakt veterinær om du er usikker. Vi anbefaler bruk av sele og ikke halsbånd.

Reverse sneeze kan minne om luftrørkollaps, men er ikke det samme. Det som skjer ved reverse sneeze er at den bakerste delen av ganen som er bløt legger seg over strupehodet. Den blokkerer midlertidig strupehodet når hunden puster inn. Hunden vil da hoste / nyse for å få flyttet den bløte ganen tilbake på plass. Det høres ofte verre ut enn det er og anfallene kan ha varierende lengde. Reverse sneeze er i seg selv ganske ufarlig, det kan komme av irriterte slimhinner i nese, svelg eller bihulene.